n ultimul deceniu, nebulizatorul a cunoscut o ascensiune extrem de rapidă în rândul comunității medicale și societății în general. I s-a acordat titlul de soluția cea mai ușoară și la îndemână pentru a evita siropurile clasice, antibioticele.

Dr. Frei a fost unul dintre pionerii acestui mainstream, aducând pe piața din Moldova primul nebulizator cu design special conceput pentru copii, care instantaneu s-au clasat în topul preferințelor mămicilor.

  1. Totuși ce este terapia cu aerosoli și la ce sunt buni aerosolii?

Terapia cu aerosoli artificiali este utilă în tratarea infecţiilor căilor respiratorii superioare, în special în cazul copiilor mici. Aparatul de aerosoli este folosit pentru a transforma medicaţia lichidă în vapori care ajung direct la locul inflamaţiei, respectiv în căile respiratorii, prin inhalarea acestora cu ajutorul unei măşti sau a unei piese de gură. În acest fel, beneficiul adus este maxim, metoda fiind mult mai eficientă decât tratamentul medicamentos clasic. Aerosolii sunt eficienţi mai ales în tratamentul astmului, dar sunt recomandaţi şi în afecţiuni mai uşoare care se manifestă prin tuse, respiraţie dificilă sau secreţii nazale. Nebulizatorul poate fi folosit la recomandarea medicului în cazul unor afecţiuni ORL (de exemplu sinuzite, rinofaringite, amigdalite, laringite, otite) sau a unor boli pulmonare (bronşite, bronşiolite, astm bronşic, traheite etc). Medicamentele folosite în nebulizare se amestecă de obicei cu ser fiziologic şi trebuie administrate întotdeauna la recomandarea medicului, atât în ceea ce priveşte dozajul, cât şi modul de combinare.

  2. Avantajele terapiei prin nebulizare

Terapia prin inhalare face ca dozele mari de preparat medicamentos să acţioneze rapid asupra focarului bolii, ceea ce creşte eficacitatea tratamentului urmat şi reduce riscul dezvoltării efectelor adverse asupra altor organe. Terapia prin inhalare asigură, de asemenea, consumul economic de substanţă medicamentoasă. Tratamentul cu aerosoli cu ajutorul nebulizatorului poate fi urmat de copii, persoanele în etate şi pacienţii slăbiţi. Programele internaționale identifică următorii factori cheie de succes pentru terapia inhalatorie:

• disponibilitatea unei substanțe medicamentoase eficiente și sigure;
• dispozitiv de inhalare care asigură o fracție de medicament respirabil;
• tehnica corectă de inhalare.

  3. Ce reprezintă modelul Dr. Frei Turbo Lex şi Turbo Train și cum funcţionează acestea?

 

Nebulizatorul cu compresor reprezintă un aparat care transformă o substanţă medicamentoasă din formă lichidă în aerosoli sub acţiunea aerului comprimat. Nebulizatorul direcţionează în căile respiratorii aerosolul, care conţine particule mari şi mici. În urma acţiunii forţei gravitaţionale, particulele mari se depun pe pereţii căilor respiratorii superioare, iar particulele mici reuşesc să ajungă în bronhiole. Astfel, substanţa medicamentoasă ajunge în cele mai mari doze în toate secţiunile arborelui bronşic, inclusiv cele mai mici bronhii, având reacţii adverse nesemnificative sau nule.

Tehnologia know-how implementată de Dr. Frei -  APS Technology - Tehnologie de ajustare a mărimii particulelor

 

Tehnologia de ajustare a mărimii particulelor permite generarea aerosolilor cu particule de diferite dimensiuni, pentru tratamentul eficient al căilor respiratorii superioare şi inferioare. Reglarea dimensiunii particulelor este foarte ușor de făcut de către utilizator, fără înlocuirea componentelor. Pentru tratamentul căilor respiratorii superioare (orofaringe, laringe, trahee) răsuciţi capacul recipientului pentru substanțe medicamentoase până la poziţia MAX (II). În această poziție, dimensiunea particulelor de aerosol generat este de 6 microni (MMAD). Nebulizatorul Dr. Frei Turbo Train și Dr. Frei Turbo Lex cu design special conceput pentru copii, dar cu o eficiență apreciată de către adulți, sunt aliații Nr. 1 al mămicilor din întreaga lume în tratarea răcelii și gripei. 

  4. Când poate fi aplicată terapia prin nebulizare?

Nebulizatoarele se folosesc în caz de: boli respiratorii acute; boli pulmonare obstructive; procese inflamatorii cronice ale căilor respiratorii, cum ar fi bronşita cronică, astmul bronşic (inclusiv cazuri cronice şi instabile, precum şi acutizarea astmului bronşic); faringită cronică; infecţii ale căilor respiratorii, dereglarea calităţii secreţiilor şi secretarea în bronhii; diverse tipuri de tuse.

  5. Reguli de urmat în procesul de inhalare:

• Durata procedurii de inhalare la copii nu va depăși 5-7 minute, iar la maturi 10-15 minute;
• Se recomandă până la 3 inhalări pe zi;
• Sunt contraindicate pentru procedurile de inhalare folosirea de uleiuri și ceaiuri din plante;
• Sunt contraindicate inhalațiile atunci când sunt prezente stările febrile sau spută cu urme de sânge;
• Dacă inhalarea se va face concomitent la 2 persoane, atunci se va face o pauză de 20 min;
• Pentru inhalare se vor folosi doar medicamentele recomandate sau prescrise de către medic;
• După fiecare inhalație piesele urmează a fi dezinfectate;
• Inhalația se va face cu o ora înainte de mâncare, somn sau plimbare.

Astfel, un nebulizator reduce riscul de reacții adverse comparativ cu administrarea orală a aceleași medicamente. Utilizarea unui nebulizator poate reduce numărul de vizite la urgență și cel al spitalizărilorpe care le necesită un pacient, ceea ce duce de asemenea și la scăderea cheltuielilor. Un asortiment variat de nebulizatoare de calitate elvețiană puteți găsi în magazinele Medtehnica, farmaciile din oraș și pe site-ul frei.md.