De multe ori suntem copleșiți de multitudinea de oferte și produse existente pe piață în materie de igienă orală și mai ales cea destinată copiilor. Câteva sortimente bune, cantități diferite, culori năucitoare, unele zic că sunt naturale, aproape fiecare brand mare de pastă de dinți are și o variantă pentru copii. Citim toată informația de pe etichete, facem cercetări și oricum nu ne putem decide... Cunoscută situație nu-i așa? Soluția ideală ar fi o consultație la medicul stomatolog, dar până atunci vă prezentăm câteva hint-uri utile în alegerea unei paste pentru micii ghiduși.

La ce ingrediente trebuie să ne uităm în primul rând? Pastele de dinți pentru copiii mici sunt de două feluri (cele mai mari două categorii): cu și fără fluor. Se recomandă ca conținutul de fluor să nu depășească 0,500 sau 1000 ppm (ppm-parti per milion). De la ce vârstă putem folosi pasta de dinți pentru bebe? Și în ce cantitate? De la apariția primului dinte începem să folosim pasta în cantitate cât un bob de orez. Pe măsură ce apar alți dinți, mărim cantitatea. După vârsta de 2-3 anișori, când copilul are toți dinții deja în gură, e nevoie de un bob de mazăre aproximativ.

De ce sunt paste diferite pentru grupe de vârstă diferite? După 3 ani devenim mai permisivi? Atunci când copilul începe să scuipe pasta de dinți, suntem liberi să trecem la următoarea concentrație de fluor. În unele țări protocolul stomatologic spune că după 3 ani, copiii pot folosi deja pasta pentru adulți. Tocmai fiindcă se presupune că acum știu să nu o mai înghită.

Ce semnifică culoare și aroma pastei de dinți? Ideal ar fi să alegem o pastă de dinți cu gust moale de mentol, cât mai aproape de gustul pastei de dinți obișnuite (cea pentru maturi), însă dacă copilul nu o acceptă sub nici o formă, putem opta pentru un gust și aromă mai dulce. ATENȚIE la pastele îndulcite cu aspartam, e un îndulcitor artificial, foarte toxic în cantități mari.

Cum se curăță corect dinții copilului? Când copilul este mic-mic, cel mai important este gestul sau mimarea tehnici de a peria dinții. Adică, formarea obiceiului este extrem de importantă. E bine ca părintele să facă și el un periaj, pentru a se asigura că toți dinții au fost curățați. Copiii, de obicei, au tendința de a-i spăla doar pe cei din față. Pe cei care se văd. Mai trișează și ei câteodată... 

Când este indicată prima vizita la dentist cu bebe? După apariția primului dinte, vă puteți programa o vizită la medic! Circulă zvonul că prima vizita ar trebui sa fie în jurul vârstei de 3 ani. Ceea ce ar putea fi mult prea târziu.

Ce alte măsuri trebuie luate de părinți, ca să se asigure că dinții copilului cresc sănătoși? Un regim alimentar corect și echilibrat! Caria dentară e o boală care se poate preveni. Și da, este o boală. Atunci când noi îi dăm caramele copilului de 3 ori pe zi, îi dăm un pic de carii la pachet. 

Deci, pe scurt:

  1. Periaj de 2 ori pe zi, ideal la 20-30 de minute după masă. Nu clătim (știm asta, da? Nici adulții nu trebuie să clătească gura după periaj, pentru că pasta de dinți formează un strat protector pe care nu ar trebui să-l înlăturăm). Întotdeauna înainte de culcare!!! Chiar dacă bebe mai suge peste noapte sau bea lapte.
  2. Regim: limităm dulciurile la o dată pe săptămână (ideal).
  3. Vizite regulate la dentist.

Sperăm că am făcut un pic de claritate în materie de paste de dinți pentru copii.